De Bersiap-periode en de koloniale oorlog

De bersiap-periode en koloniale oorlog (1945 -1950)

Het eind van de Japanse bezetting betekent nog geen vrede. De strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië breekt uit. Na de Bersiap-periode wisselen onderhandelingen, onrust en gewelddadige strijd elkaar af. Op 27 december 1949 volgt de onafhankelijkheid van Indonesië.

Op 15 augustus 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog met de capitulatie van Japan. De strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië breekt uit. Op 17 augustus 1945 roepen Soekarno en Hatta de republiek Indonesië uit, maar Nederland erkent deze niet. Indonesische strijdgroepen proberen ondertussen de leiding van de Japanners over te nemen – desnoods met geweld. Deze bloedige Bersiap-periode duurt tot het voorjaar van 1946. De Indonesische republikeinse regering heeft het geweld van de strijdgroepen nauwelijks onder controle. Voor hun eigen veiligheid én om ze te isoleren worden Nederlanders en Indo-Europese burgers in de republikeinse gebieden in kampen geïnterneerd. 

Na de Bersiap-periode blijft het hectisch met afwisselend onderhandelingen, onrust en gewelddadige strijd. Nederland bestrijdt de republiek Indonesië in de zogenaamde eerste en tweede politionele acties (juli-augustus 1947 en december 1948-januari 1949). Internationale druk op Nederland is het gevolg. Op 27 december 1949 wordt Indonesië onafhankelijk als Verenigde Staten van Indonesië. Alle Nederlandse staatsburgers in Indonesië moeten kiezen tussen de Nederlandse of Indonesische nationaliteit. De keuze tussen in Indonesië blijven of het land verlaten was een groot dilemma, met name voor de Indo-Europeanen. In totaal zullen ongeveer 300.000 Nederlanders en Indo-Europeanen naar Nederland repatriëren en migreren. 

Lees verder: