Gearchiveerd

INDIË NEXT

Herinneringen aan en representatie van het verleden raken de kern van het Indisch Herinneringscentrum. Maar wat wordt er precies herinnerd en wat niet? Welke verhalen krijgen een plek en voor wie spreken ze? Op zaterdag 7 december organiseert het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof Indië Next, een programma met lezingen, discussies, muziek en dans, over de dynamiek van de herinnering. Over de schurende grenzen tussen de koloniale representaties in Nederland en Indonesië. Zie hier het programma 2019 met als hoofdspreker de Indonesische schrijver en cartoonist Iksaka Banu. 

Het koloniale verleden
De geschiedenis heeft grenzen getrokken tussen Nederland en Indonesië. De herinneringen aan en opvattingen over de koloniale tijd zijn in Nederland en Indonesië een eigen richting op gegaan, ingebed in overheersende nationale verhalen. Toch worden er grenzen overschreden. Nederlanders en Indonesiërs doen pogingen het koloniale verleden een plaats te geven, waarin recht wordt gedaan aan verschillende perspectieven. Indonesiërs schrijven over de koloniale tijd; Indische Nederlanders gaan op zoek naar hun Indonesische connecties, of zetten zich hier juist tegen af; musea streven naar een ‘inclusiever’ verhaal dat recht doet aan de complexiteit van dit verleden. 

Tijdens Indië Next onderzoeken sprekers uit Nederland en Indonesië de schurende grenzen tussen de koloniale representaties in Nederland en Indonesië. Hoofdspreker is in 2019 de Indonesische auteur Iksaka Banu, die verhalen schrijft over de koloniale tijd van Indonesië, vanuit een Nederlands perspectief. Waarom kiest hij juist voor deze invalshoek? Welke reacties roept dit op in Indonesië? 

Indië Next is de opvolger van de voormalige Gebaarlezing en wordt georganiseerd door het comité bestaande uit: Yvonne van Genugten, Suzanne Rastovac, Remco Raben, Pamela Pattynama, Alexander Scholtes en Max Meijer.

Compilatie 2017 met als hoofdspreker de Indonesische schrijfster Leila S. Chudori

g

g

Schrijfster Leila Chudori over hoe Indonesië omgaat met herinneringen aan de periode '65-'66

drie

d

Kunstenaars Hadassah Emmerich, Eliza Bordeaux en Yopi Abraham over hoe zij zich in hun werk verhouden tot het concept herinneringen

5

f

Publiek participeert via de live poll