14
oktober
2018

GEPEPERD VERLEDEN #4 - Koers Gewijzigd

Gepeperd Verleden

We zitten helaas vol. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl ovv wachtlijst Gepeperd Verleden. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen (inclusief uzelf). Zodra er een plek vrij is gekomen, nemen wij direct contact met u op!

In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Het Scheepvaartmuseum 
Gepeperd Verleden #4 - Koers Gewijzigd over het thema Migratie. Met o.a Yvette Kopijn, Jeftha Pattikawa, Sylvia Dornseiffer, Dewi Reijs, Ricci Scheldwacht en Carel-Vincent van de Graaff. Met een passende muzikale performance van Esmay Usmany. Kom ook!
 

Tijdens het programma staat de migratie centraal van honderdduizenden mensen uit voormalig Nederlands-Indië/Indonesië en de aankomst in Nederland. Samen met panel en publiek plaatsen we deze ingrijpende historische gebeurtenis tegen het licht van actuele debatten rondom migratie, integratie en representatie van beladen geschiedenis in musea en instellingen. Hoe representeer je beladen geschiedenis in musea? Voor welke keuzes en dilemma’s kom je te staan als het gaat om de representatie van dit verleden? Op welke manier werkt de migratiegeschiedenis door in volgende generaties? Wat betekent deze migratiegeschiedenis in een post-koloniale samenleving? Voorafgaand kun je met je toegang de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd' bezoeken. Kom je ook?

Afbeelding verwijderd.
Singer-songwriter Esmay Usmany speelt liederen die gaan over het thema migratie

 

Afbeelding verwijderd.
Van linksboven: Yvette Kopijn, Dewi Reijs, Jeftha Pattikawa, Ricci Scheldwacht, Sylvia Dornseiffer en Carel-Vincent van de Graaff

 

Reportagereeks 
Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is de reizende reportage. De jonge historica Lara Nuberg is hiervoor samen met cameraman Armando Ello het land doorgereisd op zoek hoe er in het land wordt gedacht over de thema's. Van mensen op straat, experts uit het veld, tot eerste generatie Indische Nederlanders. De input verwerken we in het programma.

Afbeelding verwijderd.

Afbeelding verwijderd.
Lara en Armando interviewen de heer Plink en mevrouw Singelenberg uit Apeldoorn


Tentoonstelling ms Oranje - Koers gewijzigd 
Vanaf 8 september tot en met 18 juli 2019 is in Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd over het iconische passagiersschip Oranje te zien. Tachtig jaar na de tewaterlating op 8 september 1938 spreekt dit schip door zijn iconische status en zijn veelbewogen geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. De tentoonstelling, opgebouwd uit twee delen, belicht zowel de geschiedenis van het schip als persoonlijke verhalen van 'gerepatrieerden'.

Afbeelding verwijderd.
Greet Wessels Beljaars, geportretteerd door Jitske Schols (Scheepvaartmuseum)


Over de deelnemers programma

Jeftha Pattikawa (1977) 
Schrijver en documentairemaker. Pattikawa werkt op dit moment aan het filmproject Verloren Banden, over de Molukse jongeren eind jaren zeventig tot begin jaren negentig. Pattikawa is projectleider van STUDIO i: een initiatief van het Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum, Eindhoven, met als doel de museum- en culturele sector toegankelijker en inclusiever maken.
Sylvia Dornseiffer (1954) werkzaam in de culturele sector. Tegenwoordig als adviseur en coach. Zij was o.a. directeur van Fonds voor de Letteren en Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zij werkt momenteel voor de Haagse Cultuur Academie, een nieuwe leergang die jonge cultuurprofessionals introduceert op de Haagse (gevestigde) werkvloer om kennismaking met elkaar en elkaars culturen te bevorderen
Dewi Evita Reijs (1982) actrice, schrijver en filmmaker. Ze speelde als actrice in verschillende theatervoorstellingen zoals Heren van de Thee en De Stille Kracht. Verder was ze te zien in o.a. de speelfilm Een echte Vermeer. Dewi is een van de initiatiefnemers van The Buddy Film Project. Een startloket voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen middels workshops, concrete filmprojecten en door op te treden als agentschap begeleiden naar betaald werk. Momenteel produceren zij een speelfilm: "WELKOM". De Cast & Crew bestaat uit 80 filmmakers uit 10 verschillende landen, en hun Nederlandse Buddies met bekende acteurs als Susan Visser, Tygo Gernandt en Kim-Lian van der Meij.
Carel-Vincent van Graaff (1987), studeert momenteel af aan de iPABO met het uitstroomprofiel Diversiteit & Kritisch Burgerschap. Hierin staat de vraag centraal hoe je als leerkracht kinderen ondersteuning biedt in hun ‘ontwikkeling’ tot burger die verantwoordelijkheid neemt voor zijn denken en doen in een cultureel diverse samenleving. Persoonlijke verhalen en familiegeschiedenis vormen een belangrijke bron van inspiratie waarmee hij vormgeeft aan zijn leerkrachtschap.
Ricci Scheldwacht (1965) vast panellid Gepeperd Verleden. Journalist oa HP De Tijd en Indisch Maandblad Moesson. Publiceert (kritische) stukken waarin het Indische verleden regelmatig is verweven.
Yvette Kopijn (1966) schrijver, onderzoeker en docent. Als oral historian zet ze zich al 20 jaar in om verborgen (levens)verhalen en geschiedenissen van (koloniale) migranten op te sporen en zichtbaar te maken. Dat doet zij zowel binnen als buiten de universiteit. Naast haar activiteiten als lecturer ‘academic research writing’ en ‘qualitative research methods and ethics’ werkt zij vanuit de universiteit aan haar proefschrift over intergenerationele overdracht van vrouwelijke identiteit en overlevingsstrategieën onder 3 generaties Javaans-Surinaamse vrouwen.


Praktische informatie

  • Datum: 14 oktober 2018
  • Programma:
    13.00 - 14.00  Ontvangst koffie/thee in de Van Heemskerckzaal
    13.15 - 13.45  FIlmvertoning MS Oranje van Coen Verbraak in de De Ruyterzaal (aangrenzend aan de Van Heemskerck)
    14.00 - 16.30  Programma Gepeperd Verleden in De Ruyterzaal
    16.30 - 17.30  Borrel (inclusief) 
  • Locatie: Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam
  • Prijs voor deelname 'Gepeperd Verleden: Koers gewijzigd'  + museumentreebewijs op 14 oktober 2018: € 7,50 p.p. 
  • Let op: aanmelden uitsluitend vooraf. 
    We zitten helaas vol. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl ovv wachtlijst Gepeperd Verleden. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen (inclusief uzelf). Zodra er een plek vrij is gekomen, nemen wij direct contact met u op!

Afbeelding verwijderd.

Actuele thema’s in een breder perspectief
Met Gepeperd Verleden onderzoeken we onze gedeelde geschiedenis aan de hand van actuele thema’s die ons allen aangaan. Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen ten aanzien van het koloniale verleden zich tot elkaar? Hoe werkt dit door in het heden? Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Een meerstemmig Indisch/Moluks perspectief vormt een wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. In 2018 is het Indisch Herinneringscentrum gestart met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s dekolonisatieverzetmigratieracisme en slavernij. Actuele thema’s die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren.

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.   Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.