Help mee oorlogserfgoed te digitaliseren

Indisch oorlogserfgoed vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie. Deze tastbare herinneringen mogen niet verloren gaan! Als IHC waarborgen wij het Indisch geheugen voor de toekomst, en zijn daarom bezig met het digitaliseren van dit oorlogserfgoed. Jij kunt daarbij helpen. Lees hieronder hoe u uw familiegeschiedenis voor altijd kunt vastleggen.

digitaliseren

Help mee oorlogserfgoed te digitaliseren

Heb je thuis de volgende objecten liggen?

  • Egodocumenten, zoals dagboeken, correspondentie, familie- en persoonlijke verhalen
  • Paspoorten, officiële persoonlijke Indische documentatie
  • Persoonlijke foto's, fotoalbums en overig beeldmateriaal
  • Objecten die deze verhalen ondersteunen (dat mag van alles zijn: bestek, een schort, kleden, kisten of koffers)
  • Overige documenten die betrekking hebben op het Indisch oorlogserfgoed (bv. de Japanse bezetting, Bersiap periode, koloniale oorlog, komst en opvang in Nederland)

Maak direct een afspraak

Maak dan een afspraak om deze objecten door ons vast te laten leggen. Digitalisering is een meerjarenproject wat veel coördinatie vergt. Daarom ziet onze planning er zo uit:

  • Van 15 juni tot en met 31 december 2021 heeft u de tijd een afspraak te maken om uw document of object af te geven. Wij behandelen alleen documenten en objecten die fysiek worden afgegeven bij Museum Sophiahof.
  • 15 juni tot en met 30 juni 2022 inventariseren wij en beschrijven wij de ontvangen objecten.
  • 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 digitaliseren wij de objecten door ze te fotograferen.
  • Vanaf februari 2023 kunt u weer een afspraak maken om het object op te halen.

 

Timeline

Geen overdracht, wel lenen

Gedurende het digitaliseringsproces lenen wij jouw object. Je draagt dus niet het eigendom aan ons over. Nadat jouw object op de foto is gezet en is opgenomen in onze database en beeldbank, maak je een afspraak om het object weer op te halen (vanaf februari 2023).

Vaak gaat het om objecten met dierbare herinneringen en waarde. Wij kiezen er daarom voor niet met de post te werken. Wij willen graag fysiek jouw documenten en objecten ontvangen en geven het persoonlijk weer aan je terug!

Voor altijd bewaren - het Indisch geheugen voor de toekomst

Het IHC staat voor duurzaamheid: wij willen onze projecten zoveel en zo lang mogelijk hergebruiken en kunnen verspreiden. Digitaliseren speelt daarin en grote rol. Het IHC wil daarom objecten, documenten, beeldmateriaal en audiomateriaal vastleggen in een centrale beeldbank.

Verduurzamen betekent ook toegankelijk maken. De beeldbank waarin de materialen worden opgenomen is voor iedereen en overal toegankelijk.

Help mee persoonlijke verhalen te vereeuwigen

Help mee te digitaliseren door dit formulier in te vullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.
Heb je vragen over het proces? Neem dan contact op met info@indischherinneringscentrum.nl of 070 200 2500.