25
november
2018

GEPEPERD VERLEDEN #5 - Indië Tabee?

Een onderzoek naar de betekenis van gedeelde koloniale erfenis vanuit verschillende perspectieven.
Op zondag 25 november organiseert het Indisch Herinneringscentrum op de Sophiahof de slotbijeenkomst Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee? Over dekolonisatie, herinneringen en representatie van het koloniale verleden.

Met Kester Freriks, Joss Wibisono, Ricci Scheldwacht, Jazzy Taihuttu, Lara Nuberg, Remco Raben en Stephanie Welvaart. Met poetry performance van Oil The Men. Mis het niet! Meld je snel aan, want er is beperkt plek! Aanmelden kan hier.

Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Meerstemmige perspectieven vormen wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. Tijdens de slotbijeenkomst zoomen we in op het thema dekolonisatie. Wat verstaan we nu precies onder dekolonisatie? Kunnen positieve herinneringen aan de koloniale tijd en kritische reflectie op het koloniale systeem samengaan? Wie spreekt namens wie als het gaat over onze koloniale geschiedenis? Hoeveel invloed heeft het koloniale verleden nog op ons denken? Samen met panel en publiek gaat moderator Wim Manuhutu hierover in gesprek.

Herinnering en representatie van een omstreden geschiedenis. In de huidige postkoloniale samenleving staan we kritischer tegenover ons koloniale verleden. Actuele debatten over het koloniale verleden maken dat steeds meer instellingen, schrijvers, onderzoekers en musea zich rekenschap geven van de manier waarop ze het kolonialisme representeren. De naamsverandering van de J.P. Coenschool in Amsterdam is hiervan een actueel voorbeeld. Is dit geschiedvervalsing, een herschrijving van de geschiedenis of is het zoals Bijzonder Hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis Remco Raben stelt een "gewetensvolle omgang met het koloniale verleden?" Schrijver Kester Freriks, pleit in zijn onlangs verschenen pamflet Tempo Doeloe: Een omhelzing voor een "verdediging of verweerschrift van het koloniale verleden", dat recht doet aan de koloniale ervaring en herinnering. Deze periode heeft volgens Freriks óók een belangrijke en positieve invloed gehad, ook op de Indonesische bevolking. Er is de laatste jaren een te eenzijdig beeld van geweld en onderdrukking geschetst waardoor het beeld over de kolonie is veranderd in een aanklacht en schuldverklaring, aldus Freriks. Hoe staan de panelleden en het publiek hier tegenover?

Tijdens Gepeperd Verleden gaan we het gesprek aan over herinneringen en representatie van beladen koloniale geschiedenis in onze huidige samenleving. Afsluitend geeft Oil The Men een kritische reflectie op het thema dekolonisatie in de vorm van een poetry performance.

Poetry performer Oil The Men
Panelleden vlnr.: Stephanie Welvaart, Joss Wibisono, Remco Raben, Jazzy Taihuttu, Kester Freriks, Ricci Scheldwacht en Lara Nuberg.

Over de deelnemers
oss Wibisono - Indonesische schrijver en journalist, publiceert regelmatig in Indonesische media zoals weekblad Tempo. In 2017 publiceerde Wibisono twee boeken: Rumah tusuk sate di Amsterdam selatan (Verzetshuis in Amsterdam-Zuid) en Nai Kai: sketsa biografis (Nai Kai: Biografische schetsen). Ook werkte Wibisono 25 jaar gewerkt voor de Indonesische uitzendingen van de Wereldomroep.
Remco Raben - Bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en universiteit hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Raben promoveerde op de geschiedenis van etnische verhoudingen in Batavia en Colombo in de VOC-tijd. Hij publiceerde over Indonesië en Zuidoost-Azië in de vroegmoderne en moderne tijd. In 2016 sprak Raben zijn oratie uit getiteld: "Wie spreekt voor het koloniale verleden? Een pleidooi voor transkolonialisme."
Kester Freriks - schrijver, in 1954 in Jakarta geboren. Sinds zijn debuut Grand Hotel Lembang (1979) publiceerde hij een groot aantal boeken over Nederlands-Indië en Indonesië. In 2015 publiceerde Freriks Echo's van Indië. De Indonsische onafhankelijkheid in verhalen en herinneringen. Met zijn onlangs verschenen pamflet Tempo doeloe, een omhelzing zoekt Freriks een nieuw ijkpunt voor de betekenis van het koloniale verleden in deze tijd waarin dekolonisatie en geweldsexcessen volgens Freriks de sleutelwoorden zijn die het voormalige Nederlands-Indië kenmerken. Kester Freriks is verbonden aan de cultuur- en boekenredactie van NRC Handelsblad.
Stephanie Welvaart - socioloog en onderzoeksassistent binnen het project Getuigen & Tijdgenoten van het onderzoek Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 (van o.a. het NIOD)
Ricci Scheldwacht – vast panellid Gepeperd Verleden, journalist o.a. Indisch Maandblad Moesson, auteur van Echte hockeyers douchen niet. Jazzy Taihuttu - Educatiespecialist en regieassistent van de film De Oost. Deze film die momenteel in productie is, volgt het verhaal van een jonge soldaat die vlak na WOII wordt uitgezonden naar Indonesië.
Lara Mariëtte Nuberg - historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje. Lara is als reporter ook betrokken bij de programmareeks Gepeperd Verleden.
Oil The Men - Poetry performer OiL The Men spreekt de taal van authenticiteit in allerlei lagen om zo zielen te raken met bewustwording en woordkunsten. Onder de alias “GenderBaas” geeft Oil The Men als non-binaire persona op een eigenzinnige manier “Kosmische Gender Awareness” door middel van performances en nog veel meer. Binnenkort verschijnt de eerste dichtenbundel van “OiL The Men”, met als titel: “Ik wil geen dichter meer zijn”.

Reportagereeks: hoe wordt er in het land gedacht over de thema's? Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is de reportagereeks waarbij historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje Lara Nuberg samen met cameraman Armando Ello het land doorkruist op zoek naar verhalen en meningen. De input uit het land verwerken we in de programma's. Reporters Gepeperd Verleden Lara interviewt jong en oud over onze koloniale geschiedenis

Programma
13.30 - 14.00 ontvangst
14.00 - 16.30 programma
16.30 - 17.30 borrel (inclusief)

Entree: 7,50 p.p.

Locatie: Het Indisch Herinneringscentrum, Sophialaan 10, Den Haag

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.