31
maart
2018

PROGRAMMA I Gepeperd Verleden #1 - Kleur Bekennen

 

Gepeperd Verleden

Gepeperd Verleden - Kleur Bekennen zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, ovv wachtlijst Gepeperd Veleden met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor u plek is, wordt u direct door ons benaderd.


GEPEPERD VERLEDEN I actuele thema’s in een breder perspectief
Het Indisch Herinneringscentrum is in 2018 gestart met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s racisme, verzetslavernij, dekolonisatie en migratie. Actuele onderwerpen die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren. Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen zich tot elkaar?

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert i.s.m. Museum Volkenkunde Gepeperd Verleden #1: Kleur Bekennen op zaterdag 31 maart in het Museum Volkenkunde te Leiden. Met o.a. Anousha Nzume, Nancy Jouwe, Esther Captain en Wayne Modest. Acteur en fotograaf Thom Hoffman over machtsverhoudingen en representatie in koloniale foto's. Muziek van Francesca Pichel en meer. Kom ook naar Gepeperd Verleden!


Gepeperd Verleden #1: Kleur Bekennen 
Tijdens Gepeperd Verleden – Kleur Bekennen gaan we nader in gesprek over racisme, kleur en representatie. Deze onderwerpen zijn, zeker sinds het verschijnen van spraakmakende publicaties als White innocence van Gloria Wekker en Hallo witte mensen van Anousha Nzume op allerlei manieren actueel in onze samenleving. In hoeverre kan een meerstemmig Indisch/Moluks perspectief bijdragen aan debatten over ras en racisme?

We onderzoeken tijdens het programma we hoe diverse perspectieven en ervaringen zich tot elkaar verhouden. Hoe werkten raciale en kleurverschillen bijvoorbeeld door binnen de koloniale samenlevingen in de Oost en de West? Maar ook: hoe werd er binnen verschillende groepen zelf over kleur nagedacht en werkt dat door in het heden? Gepeperd Verleden vindt plaats in Museum Volkenkunde. Een groot deel van de collectie vindt haar oorsprong in de voormalige koloniën. Hoe verhoudt het museum zich tot deze collectie en de actuele debatten over culturele identiteit en representatie?

Panelgesprek
Moderator Wim Manuhutu gaat hierover in gesprek met publiek en panel bestaande uit Anousha Nzume (actrice, columnist en auteur van o.a. Hallo Witte MensenWayne Modest (Hoofd Research Center for Material Culture/Museum Volkenkunde), Nancy Jouwe (docent, onderzoeker en publicist op het snijvlak van gender, ras, Nederlands slavernijverleden en cultuur, projectleider Mapping Slavery), João Vitalis (sociaal historicus en hoofd educatie Museum Het Schip), Esther Captain (onderzoeker KITLV 'Dekolonisatie, geweld en oorlog Indonesië' vanuit Indisch perspectief bijgedragen aan het boek Dutch Racism) en vast panellid Ricci Scheldwacht (journalist Indisch Maandblad Moesson).

Pannelleden Gepeperd Verleden
vlnr: Anousha Nzume, Ricci Scheldwacht, Esther Captain, Nancy Jouwe, Wayne Modest en João Vitalis

Acteur en fotograaf Thom Hoffman vertelt over machtsverhoudingen en representatie in foto's. Hoffman was in 2015 als cultureel professor verbonden aan de TU Delft en bouwt aan een Beeldbank om foto’s over Nederlands-Indië toegankelijk te maken. Hoe gaat hij in het licht van actuele debatten om met controversiële beelden waarin racisme en koloniale machtsverhoudingen sterk aanwezig zijn?
 

Reportagereeks: Van Oost naar West
Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is Van Oost naar West: een reizende reportage over hoe er in Nederland wordt gedacht over de thematiek. De jonge betrokken historica Lara Nuberg reist hiervoor samen met cameraman Armando Ello het land door op zoek naar verhalen. De input uit het land verwerken we in het programma.

Introfilm reportagereeks Gepeperd Verleden

Verder muziek van de veelzijdige singer-songwriter en actrice Francesca Pichel en spoken word door Smita James: een ritmische redenaar die zowel in het Engels als Nederlands schrijft en niet bang is om het onbekende in te stappen. Na afloop is er gelegenheid om tijdens de borrel na te praten.

Francesca Pichel

Francesca Pichel
Smita James. Foto: Bjorn Veldthuys

Kom je ook naar Gepeperd Verleden - Kleur Bekennen? Wij zijn benieuwd naar jouw stem!

Datum: zaterdag 31 maart 2018
Tijd:     13:00 - ontvangst
             13:30 - aanvang programma
             16:30 - afsluiting met borrel inclusief Indische hapjes
Locatie: Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden
Entree: € 12,50 incl. museumentree en borrel(€10 voor museumjaarkaarthouders) 

Het bedrag graag vóór 28 maart 2018 overmaken naar NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Den Haag o.v.v. Gepeperd Verleden 1

Aanmelden: Gepeperd Verleden - Kleur Bekennen zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, ovv wachtlijst Gepeperd Verleden met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor u plek is, wordt u direct door ons benaderd. 

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Foto Anousha Nzume: Anouk Hendriks