De Indische gemeenschap: Nieuwe verhoudingen

Nieuwe verhoudingen

Lobby

Bij deze nieuwe houding hoort een succesvolle politieke lobby. In 1991 wordt het Indisch Platform opgericht als spreekbuis van de Indische gemeenschap en als gesprekspartner van het kabinet. De Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO, 1999) start een grootschalig onderzoek naar de terugkeer en opvang van oorlogsslachtoffers in naoorlogs Nederland.

Kil

In 2001 erkent de Nederlandse overheid op basis van de SOTO-rapporten dat de voorgaande regeringen een kil, bureaucratisch en te formeel beleid hadden gevoerd rond de opvang van Nederlanders uit Nederlands-Indië. Het kabinet stelt 385 miljoen gulden beschikbaar aan de Indisch-Molukse gemeenschap, dat het geld door Stichting Het Gebaar laat beheren en verdelen. Personen die de Japanse bezetting binnen of buiten de kampen hadden doorstaan kunnen een eenmalige uitkering krijgen. Daarnaast is er geld voor projecten met een collectieve doelstelling.

Verwerking

Organisaties als Stichting Pelita en COGIS helpen getraumatiseerde overlevenden om het oorlogsleed te verwerken. In 1988 onthult koningin Beatrix het Indisch monument in Den Haag, waar sindsdien jaarlijks op 15 augustus de herdenking van de Japanse capitulatie plaatsvindt. In 1990 opent het Moluks Historisch Museum (nu: Museum Maluku) zijn deuren.