Digitalisering

Op welk schip is opa eigenlijk naar Nederland gekomen? In welk kamp heeft tante gezeten? Hoe heeft mijn familie de Tweede Wereldoorlog ervaren? Dit zijn vragen die naar voren komen wanneer u op zoek gaat naar uw (familie)geschiedenis. De antwoorden staan in duizenden documenten, dagboeken, repatriëringslijsten en fysieke objecten die verspreid zijn over heel Nederland (en de wereld). Op zolder, in oude fotoalbums of opgeslagen in collecties van musea. Het Indisch Herinneringscentrum houdt zich momenteel bezig met de vraag: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat al deze informatie makkelijk te vinden is en toegankelijk is voor iedereen?

De afgelopen jaren heeft het Indisch Herinneringscentrum meerdere projecten afgerond om informatie te verzamelen over de verschillende hoofdstukken van de Tweede Wereldoorlog. Zo ligt bijvoorbeeld de focus van 30 dagen op zee op de overtocht van Nederlands-Indië naar Nederland, en Huizen van Aankomst op de periode vlak na de aankomst in Nederland en de huisvesting. Het meeste van deze informatie staat nu online, maar het zijn nog steeds losse platformen. Daar komt in 2024 verandering in.

Dé Indische zoekmachine

Het Indisch Herinneringscentrum werkt mee aan verschillende landelijke digitaliseringsprojecten met onder andere de Koninklijke Bibliotheek, Netwerk Oorlogsbronnen, Metamorfoze en Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Het doel van deze samenwerkingen is om een in 2024 een Indische zoekmachine te lanceren, namelijk 'Het Indisch geheugen voor de toekomst'.

ighvt

De digitaliseringsprojecten hebben ieder hun eigen doel. Het ene project richt zich op de technische infrastructuur die nodig is om een zoekmachine te realiseren. Anderen richten zich op het verzamelen, fotograferen en opslaan van fysieke (ergo)documenten en objecten. Dit allemaal om vanaf 2024 een totaalbeeld te kunnen geven over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie. Het is straks mogelijk om in een oogopslag (familie)geschiedenis op te zoeken in combinatie met relevante historische feiten.

Help mee digitaliseren!

Zoals gezegd ligt veel informatie op zolder, in fotoalbums en collecties. Bekijk hieronder de mogelijkheden om te helpen digitaliseren:
 

pied

  • Programma Indisch Erfgoed Digitaal - Open Call
    Houdt uw stichting, organisatie of vereniging zich bezig met Indisch (oorlogs)erfgoed in de breedste zin en wilt u digitaliseren? U kunt uw collecties aanmelden via een open call.

    Hier uw collectie aanmelden (en meer informatie over selectiecriteria)
     
  • Deltaplan Digitaliseren - GESLOTEN, voldoende materiaal
    Het afgelopen jaar hebben wij veel objecten mogen ontvangen, veel dank daarvoor!